tisdag 6 augusti 2013

Recept på rågsiktslimpor med morot

Jag tycker om bröd bakat av rågsiktsmjöl för det blir saftigt och har en speciell smak som tilltalar mig. 
Receptet på dessa limpor kommer ursprungligen från en påse rågsiktsmjöl som jag ändrat mängder och proportioner i samt tillfört finriven morot.



För att baka dessa två limpor behöver du:
50 g jäst
6 dl ljummen mjölk
0,5 dl olja (t ex rapsolja)
salt
2,5 dl finriven morot
15 dl rågsiktsmjöl

Lös jästen i mjölken. Blanda ner salt, olja och morot. Häll i det mesta av mjölet och använd resten när du knådar degen som blir ganska kladdig så det behövs mjöl på bordet.

Därefter lämnas degen att jäsa i bunken i ca 30 minuter. Degen delas i två delar som plattas ut och rullas till två limpor som läggs bredvid varandra i en avlång form. 

Före gräddning vid 200 grader jäser limporna knappt en halvtimme. Jag tog ut dem efter trekvart men möjligen hade de kunnat gräddas en stund till. Formen var av rostfritt stål och det leder inte värme lika bra som t ex aluminium.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar